Template
Template Template
Template Sobota, 07 září 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Aktuality
Slavnostní otevření přírodní zahrady Dětský svět v Opavě Kylešovicích
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 07 červenec 2015
Pražský architekt dětských hřišť a zahrad Miroslav Pacner zanechal svou stopu i v Opavě. K pěkným přírodním zahradám u škol v Žimrovicích a Opavě Vávrovicích přibyla i zahrada v Opavě Kylešovicích, slavnostně otevřena koncem dubna v areálu školky Dětský svět na ulici 17.listopadu.
Celý článek...
 
Opavský přírodovědný zpravodaj - Červen 2015
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 06 červenec 2015
V červnovém Zpravodaji nejdříve navštívíme ZŠ Opava, Šrámkova ulice, kde uspořádali soutěž LItter less. Mezi environmentální projekty můžeme, kromě hydrobiologického cvičení na Raduňském mokřadu, kterého se zúčastnili žáci ze ZŠ Opava, Vrchní ulice,  zařadit i vycházku do rozkvetlých opavských parků,  kterou pořádal Klub sv. Anežky pro seniorky. Ty si pochvalovaly, co všechno se dověděly od Ing. Lubomíra Rychtara, opavského dendrologa, který vycházku vedl. Seznámíme vás s MVDr. Mirkem Koláčkem, kterému na zahradu přivedla kachna divoká deset mláďat a Danou Kosterovou, která vedla Psí útulek dlouhých 17 let! Mgr. Libor Praus, Ph.D. vám představí vzácného pěvce strnada zahradního. Seznámíme vás s novým muzejním preparátorem Michalem Jakubcem, který zaujal ve Slezském zemském muzeu místo po proslulém Vilémovi Borůvkovi. Přejeme příjemné prázdninové čtení.
Aktualizováno ( Pondělí, 06 červenec 2015 )
Celý článek...
 
Hořká vzpomínka opavských ochránců přírody na hrad Vikštejn
Napsal Jakub Kubačka   
Pátek, 03 červenec 2015
Vzpomínám si na okamžik, kdy opavským dobrovolným ochráncům přírody byla v roce 1990 předána chata, stojící před vstupem na hrad Vikštejn. Když jsme poprvé spatřili obvodové zdi bez oken s děravou střechou, měli jsme smíšené pocity.
Celý článek...
 
Představujeme Miloslava Jirků, Ph.D. parazitologa z Opavy
Napsal Jakub Kubačka   
Středa, 24 červen 2015
Miloslav Jirků, Ph.D. působil v Africe a v současné době stojí za návratem velkých býložravců do české přírody. V rozhovoru se s námi podělil nejen o své zážitky z Afriky. Miloslav Jirku, Ph.D. se začal vážně zabývat přírodovědou jako člen teraristického kroužku na tehdejší Okresní stanici mladých přírodovědců v Opavě. Jako člen zahraniční přírodovědné expedice, které stanice organizovala pro mladé přírodovědce, poznal přírodu Řecka. Vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a Veterinární a farmaceutickou univerzitu v Brně. Nyní působí jako vědecký pracovník v Parazitologickém ústavu biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích.
Aktualizováno ( Pondělí, 06 červenec 2015 )
Celý článek...
 
Opavský přírodovědný zpravodaj - Květen 2015
Napsal Jakub Kubačka   
Středa, 03 červen 2015

V květnovém čísle Opavského přírodovědného zpravodaje vás chceme přesvědčit, že v našem okrese děláme vše pro to, abychom zapojili do poznávání přírody co možná nejvíce dětí. Tentokrát budou mladí přírodovědci zkoumat v opavských parcích a na naučné stezce Hvozdnice. Postupně budeme čtenáře seznamovat se zajímavými místy na biokoridoru z Arboreta Nový Dvůr až po Arboretum Moravské Brány v Ratiboři. Začali jsme naším Arboretem, které je také v biokoridoru významným biocentrem. V rozhovoru nám Miloslav Jirků, vědecký pracovník parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR, řekne o svém výzkumu v Africe a o záměru vrátit do naší přírody divoké koně a zubry.

Aktualizováno ( Středa, 03 červen 2015 )
Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Následující > Konec >>

Výsledky 181 - 189 z 457
Template
Template Template Template
Template Template